Home Śniadania na słonoKanapki Chrupiąca bułka z pesto i grillowanym indykiem

Chrupiąca bułka z pesto i grillowanym indykiem

przez Ewelina
Chrupiąca bułka z pesto i grillowanym indykiem

Bułki i kanapki to super szybki pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Ulubiona szynka na świeżutkim pieczywie, do tego ser, odrobina kolorowych warzyw i robi nam się mega witaminowa odżywcza bomba śniadaniowa. 

Jak wiadomo kocham owsianki ale w moim sercu również ważne miejsce zajmuje pieczywo. Uwielbiam bułki, bagietki, chleby, rogale – po prostu wszystkie rodzaje wypieków. No co tu dużo mówić – bez glutenu nie potrafię żyć 😉 

Dlatego dzisiejsza moja propozycja na długie, leniwe śniadanie to chrupiąca bułka z pesto bazyliowym, grillowanym indykiem i świeżymi warzywami. A w środku niespodzianka, w formie cieplutkiego ciągnącego się sera halloumi – czy to nie brzmi jak idealny sobotni lub niedzielny poranek? 

Chrupiąca bułka z pesto i grillowanym indykiem -zbliżenie

Chrupiąca bułka z pesto i grillowanym indykiem

Chrupiąca bułka z pesto i grillowanym indykiem

Porcji: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Kalorie 200 Kalorie 20 grams Tłuszcz

Składniki

  • 2 bułki - wybierz taki rodzaj jaki najlepiej ci smakuje
  • 2 łyżeczki pesto bazyliowego
  • Sałata
  • 1 mniejsza pierś z indyka
  • 2 grube plastry sera halloumi
  • Kilka plastrów zielonego ogórka
  • Kilka plastrów pomidora
  • 4 paski papryki czerwonej
  • Garść roszponki

Przepis

1. Zacznij od przygotowania warzyw i innych składników, a dopiero potem zabierz się za smażenie, opiekanie i tak dalej. Tak żeby po usmażeniu na szybko złożyć bułkę i zjeść jeszcze cieplutką. 

2. Na początek obierz i pokrój ogórka. Przygotuj plastry pomidora, sałatę, paprykę i roszponkę. Ser halloumi pokrój na dwa grubsze plastry. Kiedy już masz wszystkie składniki gotowe, czas zabrać się za smażenie. 

3. Pierś przekrój na dwa kawałki. Przypraw mięso solą, pieprzem i oregano. Rozgrzej patelnię i kiedy będzie już gorąca wrzuć mięso. Grilluj z dwóch stron na złocisty kolor - fajnie mieć patelnię grillową ale na zwykłej też będzie dobrze. Ważne, aby mięso wyłożyć na gorącą patelnię - wówczas szybko zamkniesz pory i indyk będzie soczysty w środku. 

4. W między czasie podpiecz bułkę przekrojoną na pół w opiekaczu, aby była ciepła i chrupiąca. Obok mięsa smaż ser halloumi z dwóch stron, tak aby nabrał złocistego koloru. 

5. Następnie spód bułki posmaruj pesto bazyliowym i zacznij po kolei układać składniki. Jako pierwsza ląduje sałata, następnie indyk, ser halloumi, ogórek zielony, pomidor, papryka i roszponka. Przykryj swoją piramidę górną częścią bułki i lekko dociśnij. Przełóż na talerz i… gotowe. 

Chrupczystego smacznego!

Próbowaliście tego przepisu?
Jak wam smakowało? Oznaczcie mnie na Instagramie pod zdjęciem tego dania! @Chrupczyste

Zostaw komentarz